понедельник, 8 февраля 2016 г.

Марія Стюарт була однією з найвідоміших жінок Шотландії, а її страта 8 лютого  1587 року стала  - трагічною подією в житті країни.

Марія Стюарт народилася 
8 грудня 1542 року. Через кілька днів помер її батько, і вона стала королевою Шотландії. На шостому році життя Марія була відвезена до Франції, де вона  виховувалася при французькому дворі. У 15 років її видали заміж за 14-річного Франциска, який через два роки став королем Франції — а вона, відповідно, королевою цієї країни. І була нею рік, до смерті чоловіка; після чого повернулася до Шотландії 18-річною вдовою. 

У 22 роки виходить заміж за 19-річного Генрі Дарнлея; у них народжується син — майбутній король Англії і Шотландії Яків I. Незабаром в її житті з'являється Джеймс Хепберн, граф Босуельскій (Босуел), який стає фаворитом, а потім її третім чоловіком, для чого йому довелося знищити попереднього. Сталося це, як доведено, з її згодиа що королева була повалена шотландськими лордами і замкнена в замку на острові. 

Босуел втік, але був заарештований (через 10 років він помре в ув'язненні). А Марія Стюарт тікає з-під варти і добирається до Англії, чим ставить у скрутне становище 
королеву Єлизавету, свою двоюрідну тітку. З одного боку, рідна кров, з іншого,  Марія Стюарт — її суперниця, яка заявляла претензії на англійський престол. 
Є ще й суперечності релігійного характеру: Марія Стюарт переконана католичка, а в Англії панує протестантство. Її фактично затримують. Виноситься постанова, що Марія Стюарт
буде знаходитись «в почесному затворі», поки не очиститься від звинувачень на її адресу. Потай обіцяють її відпустити, якщо вона відречеться від шотландського престолу. Вона відповідає: «Чим погодитися, я віддам перевагу смерті, але і останні слова мої будуть словами королеви Шотландської». 

Марія Стюарт  знаходилася під арештом 18 років, намагаючись знайти підтримку у Франції і в Іспанії,намагаючись  організувати змову, вела таємне листування — про що було чудово відомо англійському розшуку та Єлизаветі. Єлизавета зважилася підписати смертний вирок своїй суперниці на трон. Марія Стюарт не просила про помилування. Саму страту, яка пройшла 8 лютого 1587 року, чудово описав Стефан Цвейг.
 Марія Стюарт у віці 44 років  була обезголовлена в замку Фотерінгей (Англія) 8лютого 1587року. 
До історії нещасної королеви зверталися у своїх творах багато письменників. Про неї писав Шиллер ("Марія Стюарт"), що представив її читачам не як велику правительку, а як жінку - розумну, емоційну, фатальну, чиї почуття завадили їй стати справжньою королевою. Вона була сильною і цілеспрямованою. Вона була особистістю, що і зробило її фігуру настільки знаменитою, привабливою та гідною постійної уваги.
До речі, саме Марії Стюарт усі наречені завдячують традиції одружуватись у білій весільній сукні, бо саме вона вперше одягла біле вбрання під час вінчання. До неї усі наречені одружувались у сукні червоного кольору.


Комментариев нет:

Отправить комментарий